Nezávazná poptávka

Blog

Je konec s vyskakovacími lištami k souborům cookies?

24.05.2018

Otázka, jak bude upraveno používání souborů cookies v období mezi evropskými nařízeními GDPR a nařízením ePrivacy, byla dosud nezodpovězená. Úřad pro ochranu osobních údajů vydal před několika málo dny doporučení, kterým tuto otázku rozřešil, byť je odpověď místy poněkud obecná.

K vyskakovacím lištám, které se v posledních letech zejména po novele zákona o elektronických komunikacích staly běžnou součástí drtivé většiny webových stránek, poznamenal Úřad pro ochranu osobních údajů, že nejenže nejsou nutné, ale nejsou vždy ani vhodné, protože mohou uživatele webových stránek obtěžovat. Už nyní postačí, že uživatel dá souhlas s využíváním cookies v nastavení svého prohlížeče; další souhlas považuje Úřad pro ochranu osobních údajů za nadbytečný. Tím provozovatelům webových stránek odpadá podstatná administrativní zátěž.

Nadále platí povinnost o souborech cookies informovat, a to mimo jiné o těch, které nesbírají žádné osobní údaje, a také o těch, která jsou nutná k fungování webových stránek (zajištují např. fungování nákupního košíku). Toto informování musí být přizpůsobené tomu, jaké údaje v konkrétním případě soubory cookies sbírají, k čemu tyto údaje využívají a komu je zpřístupňují. Proto rozhodně nelze doporučit přebírání zkopírovaných vzorových textů.

Doporučení obsahuje také některé další body. Úřad pro ochranu osobních údajů například odkazuje na názor francouzských úřadů, že by soubory cookies měly být mazány nejpozději po 13 měsících od jejich posledního využití.

Nevíte, jak informovat návštěvníky Vašich webových stránek o souborech cookies? Neváhejte se na nás obrátit.

Je konec s vyskakovacími lištami k souborům cookies?
4.8 (95.65%) 46 hlasů

Marek Vávra

Sleduji pro Vás nejnovější trendy v oblasti IT práva a práva ochrany spotřebitele. Specializuji se na ochranu osobních údajů, autorské právo a otázky právní odpovědnosti na internetu.

Související služby