Nezávazná poptávka

Blog

Nařízení ePrivacy aneb s GDPR to nekončí

V květnu letošního roku vstoupilo v účinnost velmi propírané a obávané nařízení GDPR (ačkoliv ve skutečnosti tolik důvodů k obavám nebylo), díky kterému se do středu pozornosti dostala ochrana osobních údajů. V současné chvíli se již zdá, že bublina vytvořená kolem GDPR se postupně… Více

06.08.2018

Cloudová uložiště z pohledu GDPR podruhé

V předchozím článku jsme se zabývali postavením uživatele a poskytovatele cloudu a jejich povinnosti uzavřít smlouvu o zpracování osobních údajů. Na konci května jsme se zúčastnili meetupu pořádaném společností Ackee právě na téma GDPR a cloudových úložišť. Naše advokátní kancelář přispěla… Více

23.07.2018

Pořizovatel databáze

Základní informace o databázích jsme si rozebrali již v našem předchozím článku. Nyní se zaměříme na jednu ze zvláštních ochran databází, a to konkrétně na právní ochranu pořizovatele databáze. V dnešní době nabývají databáze na stále větší důležitosti, jelikož velice výrazně usnadňují… Více

09.07.2018

Osiřelá díla

Tímto článkem navazujeme na naše předchozí články, ve kterých jsme se věnovali autorským dílům. Dnes se dozvíte, co je to osiřelé dílo, jak se stane autorské dílo osiřelým a jak se v posledních letech změnila právní úprava osiřelých děl. Co je… Více

18.06.2018

Je konec s vyskakovacími lištami k souborům cookies?

Otázka, jak bude upraveno používání souborů cookies v období mezi evropskými nařízeními GDPR a nařízením ePrivacy, byla dosud nezodpovězená. Úřad pro ochranu osobních údajů vydal před několika málo dny doporučení, kterým tuto otázku rozřešil, byť je odpověď místy poněkud obecná. K vyskakovacím… Více

24.05.2018

Ještě jednou k bezpečnému přístavu na internetu

Tématu odpovědnosti poskytovatelů služeb informační společnosti jsme se na tomto webu již věnovali například v článku Odpovědnost za cizí obsah na internetu. V tomto článku jsme představili koncept tzv. bezpečného přístavu, tedy souboru určitých podmínek, které musejí poskytovatelé dodržet, aby se zprostili… Více

03.05.2018

Nebojte se GDPR, část druhá

Některými nepřesnými informacemi, které se v souvislosti s GDPR objevily, jsme se věnovali v předchozím článku. Nyní vám přinášíme další sadu informací, se kterými se můžete převážně na internetu setkat, a uvádíme je na pravou míru. Cílem těchto dvou našich článků je ukázat… Více

19.04.2018

Cloudová úložiště z pohledu GDPR

Snad každý, kdo se pohybuje na internetu, ví, že od května bude účinné nové nařízení EU, které upravuje ochranu osobních údajů (známé jako „GDPR“). GDPR nerozlišuje, zda k nakládání s osobními údaji dochází fyzicky či elektronicky, off-line či on-line, a proto se bude… Více

13.04.2018